Bayram tatili geldi çattı. Pek çok aile önümüzdeki günlerde tatile gitmek için yollara düşecek. Yoğunluk sebebiyle bir hayli zorlu geçecek bu yolculuğun bir de dönüşü olacak. Ancak yollarda sizi bekleyen tek üzücü şey ne yazık ki yoğunluk olmayacak. Ülkemizde özellikle bayram tatilleri gidiş veya dönüşlerinde yollarda birçok kaza olmaktadır. Sadece 2017 yılında ölenlerin 4000 kişi hayatını kaybetti. Yüz binlerce kişi de ağır yaralı olarak bu kazaları atlattı. Bu sebeple yazımızda bayram yolculuğunda size hayat kurtaracak bazı tüyolar vermek istedik.
Eğer sürücü siz değilseniz:
- Bavulunuzu bagaja koyun. Özellikle arka camın önüne bavul, çanta vs. koymamaya özen gösterin. Ufak bir kazada bile arka camın önünde yer alan eşyalar tehlikeli olabilmektedir.
- Yolculuk sırasında yanınızda belli bir yaşın altında çocuklar bulunuyorsa araçta çocuk koltuğu olduğundan emin olun.
- Eğer uzun bir yolculuğa çıkacaksanız, ehliyetiniz varsa şoförü dinlendirmek adına yolun bir kısmında direksiyon başına geçmeyi teklif edin.
- Sürücünün dikkatini yola toplamasında yardımcı olun. Sürücü ile sohbet ederek onun yol boyunca dalmasını engelleyin. Birlikte şarkı söylemek genelde en eğlenceli yöntemlerden biri olarak kabul edilir.
Eğer sürücü sizseniz:
- Yolculuk sırasında kesinlikle cep telefonu ile konuşmayın. Çok zorunlu durumlarda Hands Free özelliğini kullanın.
- Navigasyon cihazını yola çıkmadan önce ayarlayın ve yeni ayarlama yapmak için mutlaka mola verin, seyir halinde dijital cihazlarla dikkatinizi dağıtmayın.
- Yedek sürücü yoksa iki saatte bir mola verin.
- Gece yolculuğuna çıkmadan önce kesinlikle sizi enerjik tutacak besinler tüketin. Soğuk kahve pek çok sürücünün tercih ettiği içeceklerdendir.
- Gözlük kullanmanız göz doktorunuz tarafından tavsiye ediliyorsa, yola kesinlikle gözlükle çıkın.
- Yola çıkmadan önce aracın lastik basıncını, hidrolik yağını, cam suyunu, frenlerini, farlarını ve sileceklerini kontrol edin.
- Trafik kurallarına her şekilde uyun. Sizi trafik kurallarına uymamaya davet eden yolculara ve diğer sürücülere kesinlikle kulak asmayın.
- Hız limitlerine dikkat edin. Türkiye’deki kazaların büyük bir kısmı hız limitlerine uyulmadığı için yaşanmaktadır.
- Yeni yapılan veya yapılmakta olan yollara özellikle dikkat edin bu tip güzergahlarda mıcır ve benzeri unsurlar aracınızın hakimiyetini zorlaştırabilir.
- Emniyet kemerinizi her koşulda bağlayın.