Çağımızın en önemli iletişim araçlarından biri konumunda olan cep telefonları artık günlük hayatımızın olmazsa olmaz parçasıdır. Sadece sesli iletişim için değil, her türlü yazılı ve görsel veri paylaşımı için de kullandığımız akıllı cep telefonlarımızla, günlük işlerimizi halledebiliyoruz. İnternet kullanımı, sosyal medya, günlük iş akışı ve ajandaların programlanması, müzik dinleme, film ve videoların izlenmesi, alarm, hesap makinesi, navigasyon, harita bulucu, pusula, döviz kurlarının canlı takibi, haberlere erişim, temel bilgisayar becerileri, asistan hizmeti gibi birçok işi tek bir telefon aracılığıyla yapabiliyoruz. Ayrıca akıllı telefonlarımız; alışveriş yapma, uzaktan iş ve cihaz yönetimi, ödeme sistemleri gibi kullanım gibi sayısız imkanlar sunmaktadır. Hatta adeta vücudumuzun bir parçası olan cep telefonlarında bağımlılık ise modern hayatın çelişkisi durumundadır.
Akıllı cep telefonları, bilinçli veya bilinçsiz olarak dikkatimizi dağıtan bir ürün olarak da karşımıza çıkıyor. Özellikle direksiyon başındayken kullanımı ise telafisi mümkün olmayan hatalara sebep olabiliyor. Dikkat kaybına bağlı trafik kazalarında cep telefonu en önemli sebeplerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Sürekli yapılan telefon görüşmeleri, kısa mesaj ve farklı yazışma platformları ve navigasyon kullanımı trafikte en sık telefon ihtiyacı duyulan işlemler olarak öne çıkıyor, motivasyonumuzu etkiliyor. Ayrıca yol ve trafik durumunun güncel bilgilerini alma ve radyo, müzik, podcast dinleme gibi ses temelli işlemleri de yaygın olarak kullanıyoruz. Tüm bunlar rağmen alabileceğimiz basit birkaç tedbirle özellikle araç kullanırken yaşanması muhtemel kazaların önüne geçebiliriz. Örneğin; kulaklık kullanımı, eller serbest uygulamaları, hoparlör kullanımı veya telefonu kablolu veya kablosuz teknolojilerle araca bağlama herkesin yapabileceği kolay fonksiyonel işlemlerdir. Ayrıca araç telefon tutucu gibi görüntü amaçlı aparatlar da trafik, sürücü ve yolcu güvenliği açısından akıllı telefon kullanımında güvenliği artıracak temel aparatlardır.
Araçta cep telefonu kullanımı için yapılabilecekler
- Telefonunuzda eller serbest özelliğini kullanmayı öğrenin. Bunun için akıllı telefonunuzu araca bağlamak; kulaklık, hoparlör kullanmak veya telefonun dış sesini açmanız yeterli olacak.
- Direksiyon başında yazı yazmaya kalkışmayın. Acil durumlarda sesli yazma veya aracı kenara çekerek, telefonu kullanma yöntemlerini kullanın.
- Navigasyon için aracınızın ekranı kullanabilirsiniz. Telefonunuzu telefon tutucu ile dikiz aynası altına veya görüş açısı içinde kalacak şekilde araç camına tutturma yöntemini kullanabilirsiniz.
- Sürüş sırasında müzik ve diğer yayınları ellerinizi kullanmadan müdahale edin.
Unutmayın
Araçta direksiyon başında ve sürüş halindeyken cep telefonu kullanımı son derece tehlikelidir. Bu durum yasalarımız tarafından da yasaklanmış ve maddi ceza yaptırımı uygulanmaktadır. Ayrıca ehliyet cezai puanı da işleme tabii tutulur. Buna göre; trafik kanununun 73. maddesine göre araç başında ve seyir halindeyken telefon kullanımı cezası 2019 yılı için 235 TL olarak belirlenmiştir.