Dolu yağışlarının arabalarda yol açtığı hasarlar, son dönemlerde sıkça gündeme gelmektedir. Özellikle İstanbul’da yılın belli dönemlerinde yoğunlaşan dolu yağışları ve alarmları vatandaşları arabalarını korumak üzere çeşitli yollar aramaya zorluyor. Bugüne kadar dolu hasarından korunmak için aracını kilimlere saranı da, kartonlardan koruma kalkanı yapanları da gördük. Peki, bir araba dolu yağışından en doğru şekilde nasıl korunabilir?
Dolu neden yağar?
Doludan korunmak için öncelikle dolunun ne zaman yağacağını bilmek ve buna göre önlem almak önemlidir. Dolu yağışı genelde yaz ve kış mevsim geçişlerinde hava değişimi sırasında görülmektedir. Rüzgarların getirdiği bulutların, sıcaklığın bir anda azalması karşısında dolu yağışı meydana gelir. Bulut içinde oluşan yağmur tanelerinin ani hava değişiminde donması sonucu oluşan dolu yağışı, özellikle mevsim dönüşlerinde yaşanır. Dolayısıyla meteoroloji bültenlerini takip ederek, sıcaklıkların hızlı bir şekilde düştüğü geçiş zamanlarına dikkat edebilirsiniz. Böylelikle kendinizi ve aracınızı sürpriz dolu yağışlarından koruyabilirsiniz.
Araba doludan nasıl korunmalı?
Bir dolu yağışında arabanızı halı, kilim, yorgan ve standart koruma bezleriyle kapladığınızda aracınızı doluya karşı kesin bir şekilde koruduğunuz anlamına gelmez. 2017 yazında İstanbul’da yaşanan dolu felaketinde düşen buz tanelerinin sunroof, kaput, tavan gibi son derece sağlam zeminleri kırdığı ve deldiğine şahit olduk. Bu sebeple doluya karşı özellikle dayanıklı olması için üretilmiş koruyucu brandalar dışında geliştirilen portatif önlemler yeterli olmayacaktır. Günümüzde birçok marka doluya karşı özel üretilmiş yüzeylerle güçlendirilmiş brandalar geliştiriyor. Siz de aracınızın güvenli için bu brandalardan satın alabilirsiniz.
Kesin çözüm kapalı otopark
Ancak yine de bir aracı doludan korumanın en kesin yolunun kapalı otopark olduğunun altını çizmeliyiz. Aracınızı park etmek için tercih edeceğiniz büyük otoparklar, sadece aracınızı değil dolu sonrası yaşanması muhtemel sel baskınlarına karşı da koruyacaktır. Bazı açık otoparklarda kısmen üstü kapalı park yerleri bulunur. Fakat bu alanlar, kırılmaya ve yırtılmaya uygun malzemelerden yapıldığı için aracınızı tam olarak korumayacaktır. Üstelik yağışın yönüne göre aracınız açık cephelerden hasar görmesi de olasıdır.
Dolu hasarları nasıl giderilir?
Peki, önlem alamadan doluya yakalandınız ve aracınız hasar gördü. Başka bir ifadeyle olan oldu, şimdi ne yapacaksınız? Aracınızın cam, far, ayna gibi aksamlarını kolayca değiştirebilir ve hasarı giderebilirsiniz. Ancak kaportada oluşan göçükler, sürücülere kayda değer ölçüde masraf çıkaracaktır. Pek çok oto tamircisi bu göçükleri düzeltebilir. Özellikle tavan ve kaputta meydana gelen göçüklerin önemli bir oranı özel işlemlerle düzeltilebilmektedir. Sıcak su ve vakum uygulaması kısmen işe yaramakla birlikte boya üzerinde hasar oluşturması nedeniyle pek tercih edilmemektedir. Tamirciler bu noktada araç içi kaplamaları kaldırarak, kaportanın arkasından küçük dokunuş ve vuruşlarla zemin düzlemesi yaparlar. Burada en çok sorun yaratan bölümler, kapıların bombeli bölümleri, kapı ile tavanın birleştiği ayrıntılardır. Özellikle aracınızın en sağlam kısımlarında meydana gelen göçükler zor düzeltilir hatta bir takım izler kalabilir.
Dolu hasarı alan kiralık araçlarda hasarı kim öder?
Peki, kiraladığınız araçla seyahat ederken dolu yağışına maruz kaldınız ve araç hasar aldı, şimdi ne yapacaksınız? Öncelikle hiç vakit kaybetmeden itfaiyeye ulaşarak, aracınızın dolu sebebiyle hasar aldığına dair bir tutanak tutmalısınız. Bu tutanakla aracı kiraladığınız firmaya başvurup, araç hasarının doğal afet kapsamında olduğunuzu belgeleyebilirsiniz. Bu şekilde araçta meydana gelen hasar masrafları kiralama şirketi tarafından karşılanacaktır.